27 april 2009
"Gezonde" suiker blijkt toch ongezond
De suiker fructose is ongezonder dan glucose voor dikke mensen die nog steeds wat te veel eten. Fructose leidt tot meer vetopslag op de buik (wat slecht is voor het hart) en tot insuline- en bloedsuikerwaarden die op beginnende diabetes type 2 lijken. Voor het gewicht maakt het niet uit, daarvoor zijn de calorieën bepalend.
De naam fructose verwijst naar vruchten, maar fructose zit niet exclusief in fruit. Honing, bietsuiker en rietsuiker is bevatten ongeveer evenveel fructose en glucose. De verhouding tussen fructose en glucose in fruit verschilt per soort. In appels en peren zit tweemaal zoveel fructose als glucose. Banaan, druif, abrikoos en perzik bevatten van beide ongeveer evenveel. Maar rijpe bananen en druiven hebben een zo hoog suikergehalte dat het fructosegehalte makkelijk boven dat van een appel of peer uit kan komen. Alles gemeten in 100 gram van het product.
Fructose en glucose hebben een verschillend effect in het goed doorvoede lichaam doordat fructose alleen in de levercellen wordt verwerkt. Alle lichaamscellen kunnen glucose verbranden. De lever kan er glycogeen van maken. Dat is een opslagvorm van suikers in de vorm van een soort zetmeel. Als iemand goed doorvoed is – met een ‘volle’ glycogeenvoorraad – kan de lever fructose alleen maar in vet omzetten. Kennelijk komt dat vet sneller in het buikvet terecht, terwijl vet dat uit glucose wordt gemaakt wat meer naar de onderhuidse vetopslag gaat.
Bron. NRC
Nieuwsarchief: